TÜRK DÜNYASI FORUMU
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

ERZURUM CUNİ MAĞARASI

Aşağa gitmek

ERZURUM CUNİ MAĞARASI Empty ERZURUM CUNİ MAĞARASI

Mesaj tarafından YÖNETİCİ Cuma Mayıs 15, 2009 3:38 pm

ERZURUM CUNİ MAĞARASI Cuni_210


Erzurum'da bulunan Cuni mağarasında, 12. yüzyıl öncesine ait, Oğuz boylarından 12 boyun 29 değişik damgası ortaya çıkarıldı. Mağarada ayrıca, eski Türk alfabesi harflerinden 5'inin varlığı da kesin olarak tespit edildi. ****** úniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Eskiçağ Tarihi Anabilim Dalı öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Alparslan Ceylan, "Buluntular, Orta Asya ve Anadolu arasındaki sıkı bağı ispat ediyor" dedi. ****** úniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Eskiçağ Trihi Anabilim Dalı öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Alparslan Ceylan Erzurum'un Karayazı ilçesine bağlı Salyamaç Köyü yakınındaki Cuni mağarasında yaptığı incelemelerde Türk boylarına ait dağınık şekilde 50 adet damga, işaret ve resimlerin bulunduğunu açıkladı. Yard. Doç. Dr. Alparslan Ceylan Ulusal Kanal'a yaptığı açıklamada Taş ve kayalar üzerindeki damgaların yapılışları ve kullanım amaçlarını şöyle açıkladı: Otlakların belirlenmesi ve otlaklardan faydalanan kabile ve boyların işareti olabilir. Günümüzde bunlar tapu senedi yerini tutuyor. Türkler'de yuğ törenine gelenlerin damgalarını vurmalarıyla ilgili olabileceğidir. Bu damgalar boyların beyleri veya ileri gelenlerin yuğ törenine katıldıklarının belgesi sayılmaktadır. Ayrıca damgaların çok çeşitli kullanım alanları olduğu bilinmektedir. Eski Türk geleneğinde önemli yol kavşakları ve konak yerlerini işaret etmek için kullanılmış olabilir. Yard. Doç. Dr. Alparslan Ceylan'a gore bulgular Orta Asya ile Anadolu'nun sıkı bağını ortaya koyuyor. "Cuni mağarası, günümüzde taşıdığı önemli veriler ile Anadolu'nun Türk yurdu olduğunu belgelemektedir. Yine bu verilerden anlaşıldığına gore Erzurum ve çevresi Türklerin Anadolu'ya gelip yerleştikleri ilk merkezlerden biri olma özelliğini taşımaktadır. Karayazının otlaklarının bol olması ve hala günümüzde hayvancılık merkezi olması bu görüşü desteklemektedir. Mağarada bulunan damgalar 12. yüzyıldan oncesine aittir. Selçukluların Anadolu'ya tamamen yerleşmesi ile birlikte istisnaları olsada damgalar eski önemlerini kaybetmiştir. Cuni mağarasının bize taşıdığı en önemli bilgilerden birisi de Orta Asya ile Anadolu'nun sıkı bağını ortaya koymasıdır."





Yaygın inanışın aksine, 1071'den önce Anadolu'ya gelip yerleşmeye başlayan Türklerin artlarında bıraktıkları izler, Orta Asya'dan Anadolu'ya uzanan göç yollarının üzerinde aranacak. Böylece Anadolu'daki ilk Türk izleri ortaya çıkarılacak.
Kültür Bakanlığı'ndan verilen izin ve ****** Üniversitesi'nin desteği ile yürütülen Doğu Anadolu Yüzey Araştırmaları Projesi (DYAP) kapsamında yurtdışında da araştırma yapılmasına karar verildi. Bu kapsamda Türklerin Orta Asya'dan Anadolu'ya gelirken geçtikleri Kazakistan, Moğolistan, Kırgızistan, Özbekistan, Azerbaycan ve Gürcistan'da bilimsel araştırma yapılacak. Bu ülkelerde, Türklerin bıraktıkları tarihi ve kültürel bulgular incelenecek.

DPT destekli araştırma
DYAP Proje Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Ceylan, resmi tarihe göre Türklerin Anadolu'ya gelişlerinin 1071 yılındaki Malazgirt Zaferi'yle gerçekleştiğinin kabul edildiğini, oysa ortaya çıkarılan bulguların bu tarihin M.Ö. 7. ve 6. yüzyıla götürdüğünü belirtti.
Türklerin Anadolu'ya gelişiyle ilgili şimdiye kadar hiçbir ciddi bilimsel araştırmanın yapılmamış olduğunu savunan Ceylan, "Yapacağımız çalışmayla atalarımızın sadece kılıç kuşanıp, at binmediklerini, birbirinden değerli kültürel varlıkları ürettiğini de belgeleriyle ortaya koyacağız" dedi.
Doç. Dr. Alpaslan Ceylan, geçen yıl Kazakistan'da bu konuyla ilgili olarak ön çalışma başlatıldığını belirtirken, Devlet Planlama Teşkilatı'nın (DPT) da bu projeye destek sağlayacağını açıkladı.

'Önemli ipuçları var'
Orta Asya'da bulunan bazı koyun ve koç şekilli mezar taşlarının benzerlerinin Anadolu'da çok sayıda bulunduğuna dikkati çeken Ceylan, şu bilgileri verdi:
"Erzurum'un Karayazı ilçesindeki Cuni mağarasındaki kaya resimlerinde Oğuz boylarına ait bazı damga mühürler yer alıyor. Kars'ın Kağızman ilçesinde de geçen yıl ortaya çıkardığımız ve milattan sonra 4'üncü ya da 5'inci yüzyıla ait olduğu tahmin edilen kaya resimleri, runik harfler de Türk tarihi açısından çok önemli bulgular. Ayrıca Hakkâri stelleri gibi onlarca tarihi ve kültürel bulgu, Türklerin Anadolu'ya geliş tarihiyle ilgi önemli ipuçları veriyor. Atalarımız M.Ö 7. ve 6. yüzyıllardan itibaren geldikleri Anadolu'da kalıcı olmuşlardır."
YÖNETİCİ
YÖNETİCİ
Admin

Mesaj Sayısı : 188
Kayıt tarihi : 01/05/09

http://turkturan.yetkinforum.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön


 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz